Beautygeheimen

Beauty

Gezonde tips

Gezond

Het goede leven

Goed leven
Beauty

Kunnen deze gele tanden witter worden?

27 juni 2014 -

Voor uitgesnVan nature zijn mijn tanden niet heel wit en met de jaren zijn ze vergeeld (roken! koffie!). Volgens mijn dochter werd het tijd om ze te laten bleken. Maar ik vond dat een eng idee, want wat als de peroxide waarmee dat gebeurt m’n toch al niet zo geweldige gebit aantast?

Sinds eind 2012 is de hoeveelheid peroxide die gebruikt mag worden, wettelijk beperkt. En dan is de vraag: worden je tanden wel echt wit van zo’n behandeling? Volgens Tandartspraktijk WIT wel, dus ik waagde de stap. Bij WIT zeggen ze de tanden tot 8 tinten lichter te krijgen in 1 uur; ik maakte een afspraak bij de vestiging in Rotterdam.

StoelNa twee weken lig ik in de stoel terwijl een mondhygiënist mij laat zien hoeveel witter mijn tanden kunnen worden. Niet stralend wit, maar wel behoorlijk veel minder geel. Er wordt een plastic ding in m’n mond geplaatst dat m’n lippen heel ver oprekt zodat m’n tanden en kiezen ‘bloot’ komen te liggen. Een heel onprettig gevoel, en het idee dit ‘bit’ een uur lang in te moeten houden, is niet erg aantrekkelijk. Maar ja, wie mooi wil zijn…

Vervolgens wordt er een dikke rol stevige watten tegen m’n tandvlees geplakt ter bescherming, en een beschermende crème plus gaasje op m’n onderlip aangebracht. Met een soort wattenstaafje en een ‘vlekkenverwijderaar’ (Stain Removal) wordt m’n gebit nogmaals gereinigd (ik had m’n tanden al gepoetst vlak voor de behandeling). In de dvd-speler wordt de film van m’n keuze gelegd (alle afleveringen van Fawlty Towers) en de behandeling kan beginnen.

met bitBij WIT wordt de PrevDent-methode toegepast. Behalve een klein percentage waterstofperoxide (6%) bevat de blekende formule nano-hydroxyapatiet. Dit ingrediënt moet ervoor zorgen dat het glazuur niet wordt aangetast. Bovendien repareert het kleine beschadigingen aan de oppervlakte van het gebit, waardoor de tanden gladder worden.

Nano-hydroxyapatiet is in natuurlijke vorm een bestanddeel van bot, dus ook van tandbot. Het hecht zich in de beschadigingen aan de tanden. Het is hetzelfde materiaal dat ook in de geneeskunde wordt toegepast, bijvoorbeeld bij mensen die een nieuwe heup krijgen. Op het kunstgewricht wordt dan een coating nano-hydroxyapatiet aangebracht, waardoor het implantaat harder, gladder en slijtvaster wordt. Ook wordt er wel beschadigd bot mee gerepareerd.

Nadat het schuim met de waterstofperoxide en het nano-hydroxyapatiet op ieder gebitselement is aangebracht, wordt er een lamp met blauw LED-licht op m’n tanden gericht. Dit licht activeert het bleekproces. Dan kan ik gaan genieten van Fawlty Towers. Nou ja genieten… dat mond-oprek-bit vergalt wel enigszins de boel, want lachen is er natuurlijk niet bij.

Ieder kwartier wordt het oude schuim weggezogen en wordt een nieuw laagje aangebracht. In totaal gebeurt dat vijf keer, en wie kan rekenen weet dat ik dus 1 uur en 15 minuten ligt ‘te bleken’. Als je de voorbehandeling meerekent, duurt de hele behandeling bijna 2 uur (en dus niet 1 uur zoals WIT belooft). Maar goed, wie mooi wil zijn…

Na uitgesnUiteindelijk word ik verlost van de wattenprop en het mondbit, wat een opluchting. Even goed met water spoelen en dan kan ik het resultaat bekijken. Om het verschil te laten zien houdt de mondhygiënist het staaltje met verschillende tandtinten voor m’n tanden en wijst aan welke kleur overeenkomt met de kleur van m’n gebit vóór de behandeling. En ja, echt waar, m’n tanden zíjn witter. Niet tandpastareclame-wit, maar dat kan ook niet, want het gebit wordt nooit witter dan het ooit was. Maar wit genoeg om weer voluit te kunnen lachen.

De landelijke adviesprijs voor tanden bleken met de PrevDent methode is €395. Maar WIT heeft vaak aanbiedingen en dan betaal je €349. Nog meer korting krijg je als je online (www.wit.ml) een afspraak maakt bij een van de vestigingen (Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Maastricht en het Belgische Gent). Het resultaat neemt in de loop van 2 à 3 jaar af, en uiteindelijk zou je dan de tanden opnieuw kunnen laten bleken. Ik hoop dat ze tegen die tijd iets anders gevonden hebben voor het ‘mondbit’!

Voor uitgesnNa uitgesn

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

Lees ook

Haarmasker met een kleurtje
24 november 2014
Het klonk ideaal: een superverzorgend masker dat tegelijk de kleur van je haar opfrist. Dát kon ik wel gebruiken om die eeuwig terugkerende grijze uitgroei iets te verdoezelen. Afgelopen weekend heb ik Oolaboo Color in Mask (kleur 'hot chocolat') gebruikt en dit is mijn ervaring: prima masker, maar je moet voor gebruik wel handschoenen aantrekken!
Lees verder

Geplukte/geen wenkbrauwen? De oplossing!
20 juni 2014

Lees verder

Speciale massage tegen rimpels. Werkt dat?
13 juni 2014

Lees verder

Meest gelezen

Haarmasker met een kleurtje
24 november 2014
Het klonk ideaal: een superverzorgend masker dat tegelijk de kleur van je haar opfrist. Dát kon ik wel gebruiken om die eeuwig terugkerende grijze uitgroei iets te verdoezelen. Afgelopen weekend heb ik Oolaboo Color in Mask (kleur 'hot chocolat') gebruikt en dit is mijn ervaring: prima masker, maar je moet voor gebruik wel handschoenen aantrekken!
Lees verder

Geplukte/geen wenkbrauwen? De oplossing!
20 juni 2014

Lees verder

Speciale massage tegen rimpels. Werkt dat?
13 juni 2014

Lees verder