Beautygeheimen

Beauty

Gezonde tips

Gezond

Het goede leven

Goed leven
Gezondheid

Hoe ik heel makkelijk stopte met roken

8 oktober 2013 -

2013-10-08 09.12.32Ik durf het bijna niet te zeggen, maar… ik was 40 jaar lang een verstokte roker. Ik ben wel een paar keer gestopt hoor. Ik heb bijvoorbeeld niet gerookt toen ik zwanger wilde worden, zwanger was van mijn dochter en gedurende haar eerste levensjaren. Toch ben ik toen na 5 jaar weer begonnen. Daarna ben ik nog vele keren gestopt: 1 jaar; een half jaar; een paar dagen… Maar iedere keer ben ik opnieuw begonnen ondanks acupunctuurbehandelingen (kreeg ik méér trek van in plaats van minder), nicotinekauwgom, -zuigtabletjes en -pleisters (ik bleef gewoon doorroken) en dure medicijnen op recept (die totaal geen merkbaar effect hadden).
De laatste jaren wilde ik weer dolgraag stoppen. Uit angst voor m’n gezondheid. Maar er was een angst die nog groter was: dat ik weer vele kilo’s zou aankomen. Ik wilde afvallen, niet aankomen!

Maar nu heb ik het gevonden: de e-sigaret. Toen ik ermee begon, rookte ik ook nog, maar in plaats van 15 sigaretten per dag nog maar 2 of 3. De rest van de dag rookte ik mijn ‘pijpje’ waarmee ik alleen nicotine binnenkreeg en niet die andere 300 en nog wat andere giftige stoffen die in tabaksrook zitten. Nu ben ik helemaal gestopt met tabak roken en dankzij de dagelijkse dosis nicotine zal m’n gewicht niet schrikbarend toenemen. Daar ben ik blij om. Verder: e-roken is bijna net als tabak roken, omdat de damp die je inademt en weer uitblaast voelt als rook. Die neprook is geurloos en dat scheelt een hoop aan stank in de auto, m’n kleding en m’n haar! Op de foto zie je dat er behoorlijk veel ‘rook’ uit zo’n e-sigaret komt.

2013-10-08 09.05.24Vandaag (toevallig) wordt in Brussel gestemd over het al dan niet aan banden leggen van de vrije handel in e-sigaretten. Nicotine is een farmacologisch werkzame stof, die helpt bij stoppen met roken, en daarom is het wettelijk gezien een geneesmiddel dat aan strenge eisen moet voldoen als het gaat om kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid, zeggen de mensen die het weten kunnen. Dus producten met nicotine moeten worden gereguleerd en geregistreerd. Zo’n registratie is lastig en duur en zal ongetwijfeld het einde van de e-sigaret betekenen. Dat geeft te denken. Want waarom mogen sigaretten, die óók nicotine bevatten, dan wel vrij worden verkocht? Is het de machtige tabakslobby die hierachter zit, zijn de Europese landen bang inkomsten uit belasting op sigaretten mis te lopen, of is men werkelijk bezorgd over de volksgezondheid?

Regulatie lijkt me prima en controle ook: hoeveel nicotine zit er in de vloeistof en hoeveel krijg je er met de damp van binnen? En ook moet onderzocht worden of de andere stoffen in de vloeistof – zoals de smaakstoffen en de oplosmiddelen – door verdamping niet giftig worden. Maar verder: laat de verkoop van e-sigaretten alsjeblieft met rust. Een vriend van mij, die al sinds z’n 16de twee pakjes sigaretten per dag rookte, is dankzij de e-sigaret helemaal gestopt. Het scheelt hem zo’n 350 euro per maand, hij hoest niet meer en z’n piepende ademhaling behoort tot de verleden tijd. Dat is toch geweldig!

Er zit wel een addertje onder het gras bij e-sigaretten. Een e-roker krijgt per trekje beduidend minder giftige stoffen binnen. Maar neemt hij ook evenveel trekjes als van een gewone sigaret? Nee, vaak zijn dat er meer. Een sigaret is op een gegeven moment op, maar aan een e-sigaret kun je eindeloos blijven ‘trekken’, en veel e-rokers doen dat ook. Zo krijgen ze meer nicotine binnen dan met ‘gewoon’ roken en waarschijnlijk ook een onbekende hoeveelheid schadelijke stoffen. Maar dat betekent nog niet dat e-roken net zo slecht is als tabak roken.

2013-10-08 09.04.36Er zijn verschillende soorten e-sigaretten. De ene soort heeft hervulbare cartridges, de andere kan een alleen gebruikt worden met voorgevulde cartridges. Er zijn er met het uiterlijk van een sigaret, er zijn er ook die eerder lijken op een sigarettenpijpje. Ik gebruik die laatste, met hervulbare cartridges (zie foto).

Maar hoe verschillend ze ook zijn, in principe werken ze allemaal hetzelfde. In de cartridge zit een vloeistof met een percentage aan nicotine. Neem je een trekje, dan wordt het verwarmingselement geactiveerd. De vloeistof warmt op en verdampt. Die damp inhaleer je, de nicotine komt in de longen, en je blaast de damp weer uit, wat hetzelfde gevoel geeft als rook uitblazen. De vloeistoffen zijn er in tabakssmaak, maar bijvoorbeeld ook met vanille-, aardbeien- of chocoladesmaak. De hoeveelheid nicotine verschilt ook: van 6 tot 18 mg per ml. Er zijn zelfs vloeistoffen waarin helemaal geen nicotine zit.

Kortom, e-sigaretten hebben veel voordelen ten opzichte van normale tabak. Behalve dat ze geen teer, koolmonoxide, stikstofoxide en nog een paar honderd andere giftige stoffen bevatten, produceren ze een geurloze damp, zijn ze niet brandgevaarlijk en geven ze geen verkleuring van tanden en vingers. Ze zijn goedkoper dan sigaretten en shag en de damp is niet schadelijk voor anderen.

Nadelen zijn er ook: de damp bevat waarschijnlijk ook kleine hoeveelheden giftige stoffen en als je kiest voor een nicotine-houdende vloeistof houdt de e-sigaret de verslaving in stand. Ook het feit dat je neprook inhaleert en uitblaast, maakt dat je in feite verslaafd blijft aan het roken.

Maar voor mensen die al vele malen hebben geprobeerd te stoppen met roken, kunnen ze een uitkomst zijn. Vind ik. Daarbij geef ik wel een advies: zet de e-sigaret na een paar minuten roken uit en leg hem weg, ver weg, in een la. Zodat je hem echt bewust moet pakken als je weer wilt roken. Daarmee voorkom je dat je alsnog te veel giftige stoffen (en geld aan vloeistoffen) kwijt bent.

 

Facebook Twitter Google+

Lees ook

Haarmasker met een kleurtje
24 november 2014
Het klonk ideaal: een superverzorgend masker dat tegelijk de kleur van je haar opfrist. Dát kon ik wel gebruiken om die eeuwig terugkerende grijze uitgroei iets te verdoezelen. Afgelopen weekend heb ik Oolaboo Color in Mask (kleur 'hot chocolat') gebruikt en dit is mijn ervaring: prima masker, maar je moet voor gebruik wel handschoenen aantrekken!
Lees verder

Kunnen deze gele tanden witter worden?
27 juni 2014

Lees verder

Geplukte/geen wenkbrauwen? De oplossing!
20 juni 2014

Lees verder

Meest gelezen

Haarmasker met een kleurtje
24 november 2014
Het klonk ideaal: een superverzorgend masker dat tegelijk de kleur van je haar opfrist. Dát kon ik wel gebruiken om die eeuwig terugkerende grijze uitgroei iets te verdoezelen. Afgelopen weekend heb ik Oolaboo Color in Mask (kleur 'hot chocolat') gebruikt en dit is mijn ervaring: prima masker, maar je moet voor gebruik wel handschoenen aantrekken!
Lees verder

Geplukte/geen wenkbrauwen? De oplossing!
20 juni 2014

Lees verder

Speciale massage tegen rimpels. Werkt dat?
13 juni 2014

Lees verder